Badanie mikroskopowe osadu moczu normy

Menu

 

biżuteria ręcznie robiona, bransoletki, kolczyki

Temat: wyniki badan 4-letniego dziecka
Witam, wlasnie przed chwila odebralam wyniki badania krwi i moczu 4 letniego dziecka i troche sie niepokoje. Nie wiem czy normy dla dzieci sa takie same czy inne niz dla doroslych. ... 28 (!!) badanie moczu: zolty, klarowny, obojetny (czyli w normie) ale: osad mikroskopowo: nablonki: poj. wpw krw. biale 0-1 wpw Prosze o jakies sugestie, chyba sie dzis wybiore do pediatry z...
Źródło: topranking.pl/1849/wyniki,badan,4,letniego,dziecka.php



Temat: erytrocyty w moczu
Zrobiłam badanie moczu wyszły mi erytrocyty 50/ul w moczu, a w badaniu mikroskopowym osadu erytrocyty do 5 w polu widzenia, norma jest do 3. Wszystkie pozostałe badanie są prawidłowe również morfologia krwi bez odchyleń od normy. Mam niewielki złóg w nerce czy to może być przyczyną obecności erytrocytów i czy on może ewentualnie podrażniać jakieś  naczynko w nerce, i to może być przyczyną obecności erytrocytów w moczu??? pzdr. agata
Źródło: topranking.pl/1849/erytrocyty,w,moczu.php


Temat: wyniki badania moczu
nawet jakie to było badania, czy ogólne, czy dobowa zbiórka moczu...ale generalnie leukocyty najczęściej świadczą o jakimś stanie zapalnym. Pozdrawiam serdecznie Ewa
Źródło: topranking.pl/1851/wyniki,badania,moczu.php


Temat: Do Pani Doktor - Krwinki białe w moczu
Do Pani Doktor - Krwinki białe w moczu Pani Doktor mam ogromną prośbę,żeby mi Pani powiedziała czy jest to groźne dla dziecka? Jestem w 10-ym tygodniu ciąży; w badaniu mikroskopowym osadu moczu wyszło mi,że Krwinki białe - 15-20 w polu widzenia; a norma jest do 5. Dodam,że miałam upławy i dostałam lekarstwo. Czy to może być związane z tymi upławami?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,548,38089941,38089941,Do_Pani_Doktor_Krwinki_biale_w_moczu.html


Temat: proszę o interpretację badania moczu:)
proszę o interpretację badania moczu:) Panie Doktorze,synek za 2 tyg. skończy 7 miesięcy.Bardzo proszę o interpretację badania ogólnego moczu. Barwa ŻÓŁTY Klarowność KLAROWNY Ciężar właściwy 1.010 pH 7.0 Glukoza nie wykryto Bilirubina nie wykryto Ciała ketonowe nie wykryto Białko nie wykryto Urobilinogen 0.2 EU/dl Azotyny negatywny Krew nie wykryto (poniżej 5/,ul) Leukocyty nie wykryto (poniżej 10/,ul) Osad moczu - badanie mikroskopowe: Nabłonki wielokątne pojedyncze w preparacie Leukocyty 5/,ul Chciałam spytać czy pH moczu synka nie jest zbyt duże? A jeśli jest troszkę za duże,to o czym może to świadczyć? Czy te pojedyncze nabłonki wielokątne w osadzie moczu to coś poważnego? Skąd się w ogóle biorą? I ostatnie moje pytanie do Pana doktora - czy ilość leukocytów w osadzie moczu jest w normie? Czy powinnam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,26728387,26728387,prosze_o_interpretacje_badania_moczu_.html


Temat: Bardzo proszę o pomoc
Bardzo proszę o pomoc Dzień dobry Dostałam od pediatry skierowanie na badania krwi i moczu ze względu na niski przyrost masy ciała 9 m-cy 7.900, obecnie ma 10 m-cy i wazy 8,5 kg. Córka je mięso, warzywa, kaszkę ,żółto. Mała dostała ferrum lek w syropie ze względu na niską hemoglobinę (ponoć powinna mieć ponad 12). W internecie czytałam że norma wynosi od ... 2700 w 37 tyg.Może inne parametry badań też wskazują na potrzebę podania żelaza. Oto wyniki krwi: WBC 8.8 K/ul LYM 5.6 RO 63.7 %L MID 0.6 7.3 %M GRAN 2.6 29.0 ... moczu: barwa - żółta klarowność - klarowny ciężar właściwy 1,010 pH 8,5 białko, glukoza, ciała ketonowe - ujemny urobilinogen - w normie bilirubina, hemoglobina, leukocyty, azotyny - ujemny ocena mikroskopowa osadu moczu: nabłonki wielokątne - pojedyncze w polu widzenia leukocyty pojedyncze w polu widzenia Boję się że przedawkowania żelaza co wpływa żle m.in. na serce, wątrobę. Bardzo proszę o pomoc, martwię się...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,44077975,44077975,Bardzo_prosze_o_pomoc.html


Temat: interpretacja winikow
interpretacja winikow Prosze o interpretację wyników badania moczu u prawie 4-letniej dziewczynki. Badania robiłam ponieważ zauważyłam jakąs wydziekinę podobną do upławów na bieliźnie oraz mała skarży się na swędzenie. Oto wyniki ciężar właściwy 1,010kg/l barwa żółta odczyn pH 6,0 leukocyty ++ Azotyny negatywny białko ślad cukier negatywny ciała ketonowe negatywny urobilinogen w normie Bilirubina negatywny krew negatywny Osad mikroskopowy moczu: nabłonki płaskie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93851384,93851384,interpretacja_winikow.html


Temat: Badanie ogólne moczu było
Badanie ogólne moczu było robione 25.09 a teraz sam posiew. To wyniki z 25.05: Morf.krwi leukocyty LYMPH% 69.1% MXD% - NEUT% - LYMPH 5.5 x10^3/ul MXD - Neut - Hematokryt 34% ... PDW 11.0 fl Wzór krwinek białych Granul. o jądrze segment. 8% Eozynofile 4% Limfocyty 87% Limfocyty duże 1% Mocz barwa jasno-żółta przejrzystość średnio przejrzysty ph 6.0 ciężar właściwy 1.020 g/l białko 0.061 g/l glukoza nie wykryto azotyny nie wykryto urobilinogen w normie bilirubina nie wykryto ketony nie wykryto erytrocyty nie wykryto Osad metodą mikroskopową nabłonki płaskie pojedyncze leukocyty 3-5 w p.w bakterie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,101220379,101220379,Badanie_ogolne_moczu_bylo.html


Temat: wyniki badań - poradnia gastroenterologiczna
wyniki badań - poradnia gastroenterologiczna Witam, bardzo proszę o interpretacje. Badania były robione w piatek. Kolejna wizyta za 2,5 miesiaca i nie wiem czy moge tyle czekac. przerazaja mnie zawsze oznaczenia, ... Immunologia: Immunoglobulina IgE: 85,40 IU/ml H INNE Immunoglobulina IgG: 10,56 g/l H Badanie moczu: Barwa moczu: słomkowy Przejrzystość moczu: przejrzysty Ph moczu: 6,5 Ciężar właściwy: 1015g/l Glukoza, ciała ketonowe, białko, leukocyty, bilirubina, azotyny: ujemny Erytrocyty w moczu: 25 / µl H Urobilinogen: w normie Badanie mikroskopowe osadu: Nabłonki płaskie: pojedyncze Leukocyty: do 5 wpw Erytrocyty świeże: pojedyncze Biochemia: Proteinogram: Albumina-frakcja: 50,90 % L ALFA_1-frakcja: 6,50...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104398092,104398092,wyniki_badan_poradnia_gastroenterologiczna.html


Temat: Błagam o interpretacje wyniku.
Błagam o interpretacje wyniku. Bardzo proszę o pomoc czy ten wynik jest bardzo zły? BADANIE OGÓLNE MOCZU. Barwa - żólta słomk. do żółtej Przejrzystość- zupełna zupełna Odczyn Ph - 5,0 5,0-7,0 Cięzar właś. 1,020 1,005-1,025 Białko- nieobecne nieobecny Cukier- nieobecny nieobecny Urobilinogen- w normie w normie (0,2EU/I) Bilirubina- nieobecna nieobecna Ciała ketonowe- nieobecne nieobecne Azotyny- nieobecne nieobecne MIKROSKOPOWY OSAD MOCZU. Nabłonki -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104503574,104503574,Blagam_o_interpretacje_wyniku_.html


Temat: Mocz - prośba o interpretację wyniku
Mocz - prośba o interpretację wyniku Pani Doktor, w badaniu moczu mojej 9-miesięcznej córeczki część wyników jest poza normą, robiony był również posiew ale wynik dopiero z 5 dni. Czy w ... wykryto Urobilinogen - w normie Bilirubina - nie wykryto Ciałka karotenowe - nie wykryto Leukocyty - umiarkowanie Azotyny - wykryto Krew - ujemny Mikroskopowy osad moczu: Nabłonki płaskie - pojedyncze w preparacie Leukocyty 10-15 w polu widzenia (norma <=5) inne - obfity śluz bakteria - obfita flora bakteryjna Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Mama Zosi
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104928604,104928604,Mocz_prosba_o_interpretacje_wyniku.html


Temat: wyniki 5mc corki,prosze bardzo o ocene pania dokto
wyniki 5mc corki,prosze bardzo o ocene pania dokto MORFOLOGIA KRWI rbc3.93 nor3,9-5.3 hct0.32nor0.35-0.45 mcv82.4nor76-90 rdw-cv12.8nor11.5-15 hgb7.0nor6.9-9.3 mch1.8nor1.55-1.98 mchc21.60nor19.96-22.19 plt463nor140-440 mpv8.7nor7-13 pdw9.9nor11.5-14.5 wbc9.0nor4.5-13.5 ROZMAZ MIKROSKOPOWY podzielone 28%nor30-50 kwasochlonne 2%nor1-4 limfocyty 62%nor 45-65 monocyty 8%nor 1-7 BADANIE OGOLNE MOCZU ciezar wlasciwy-1.020 ph-7.5 leukocyty-negat azotyny-negat bialko-negat cukier-norma ketony-negat urobilinogen-norma bilirubina-negat erytrocyty-negat OSAD MOCZU W.P.W osad -w normie bardzo prosze o ocene wynikow corki gdyz moja...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,106324691,106324691,wyniki_5mc_corki_prosze_bardzo_o_ocene_pania_dokto.html


Temat: Panie doktorze, proszę o interpretację wyników
Panie doktorze, proszę o interpretację wyników Synek ma 4 miesiące i ostatnio był dosyć niespokojny. Podejrzewłam ząbki, ale w buzi jeszcze nic nie widać. Na wszelki wypadek zrobiliśmy badanie moczu. Proszę o interpretację wyników, bo wizyta u pediatry dopiero za tydzień. Właściwości fizykochemiczne Barwa słomkowa Przejrzystość słaba Odczyn kwaśny pH 6,0 Ciężar właściwy 1008 Cukier Białko Bilirubina Urobilinogen w normie Krew Ketony Osad mikroskopowo Nabłonki wielokątne 0-1 w polu widz. Krwinki białe 0-1 w polu widz. Krwinki czerwone Wałeczki Bakterie miernieliczne Związki mineralne nieliczne fosforany bezpostaciowe
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,74200255,74200255,Panie_doktorze_prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Analiza wyników moczu
Analiza wyników moczu Mam nadzieję, że uda mi się tu dowiedzieć kilku rzeczy na temat wyników jakie uzyskaliśmy. U mojej 2,5 letniej córki pojawił się ból podczas oddawania moczu, po kilku godzinach pojawiła się do tego gorączka 38,9, która szybko i jak narazie bezpowrotnie minęła. Od lekarza uzyskaliśmy informację, żeby wykonać badanie ogólne moczu a jeśli w wyniku pojawią się leukocyty to ... azotynów. Natomiast urobilinogen 0,2, krew 2+, leukocyty 2+. W badaniu mikroskopowym osadu - nablonki wielokatne nieliczne, nablonki okragle-dosc liczne, bakterie-dosc liczne,erytrocyty 18-22 w polu widzenia,leukocyty ilosciowo-pokrywaja 1/2 pola widzenia. Wiem, że te wyniki są ponad normy, co wskazywałoby na stan zapalny układu moczowego. Czy jednak można coś więcej z nich wywnioskować? Czy takie wartości erytrocytów i leukocytów są bardzo niepokojące? I czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,82804057,82804057,Analiza_wynikow_moczu.html


Temat: zapalenie układu moczowego
zapalenie układu moczowego Pani doktor oraz wszystkie mamy, oto wyniki badań mojego 3 miesięcznego synka(podaję tylko to, co wykracza poza normę): Morfologia krwi: -LYMPH% 69.1 % -LYMPH 5.5 x10^3/ul -krwinki płytkowe 453 x10^3/ul *wzór krwinek białych -granul. ojądrze segment. 8% -limfocyty 87% MOCZ -barwa jasno-żółta -przejrzystość średnio przejrzysty -białko 0,061 *Osad metodą mikroskopową -nabłonki płaskie pojedyncze -leukocyty 3-5 w p.w. -bakterie dość liczne -pasma śluzu pojedyncze Byłam z tymi wynikami u pediatry i przepisała Furaginum Adamed 50mg tabletki(2x1/4tabl.) i Cebion 3x5kropli.I tyle.A czytałam że zapalenie układu moczowego u niemowląt leczy się dożylnie antybiotykiem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,100865587,100865587,zapalenie_ukladu_moczowego.html


Temat: Pani Doktor, bardzo proszę o pomoc!!!
Pani Doktor, bardzo proszę o pomoc!!! Pani doktor, oto wyniki badań mojego 3 miesięcznego synka(podaję tylko to, co wykracza poza normę): Morfologia krwi: -LYMPH% 69.1 % -LYMPH 5.5 x10^3/ul -krwinki płytkowe 453 x10^3/ul *wzór krwinek białych -granul. ojądrze segment. 8% -limfocyty 87% MOCZ -barwa jasno-żółta -przejrzystość średnio przejrzysty -białko 0,061 *Osad metodą mikroskopową -nabłonki płaskie pojedyncze -leukocyty 3-5 w p.w. -bakterie dość ... żadnych innych objawów...Czy te wyniki wskazują na zapalenie układu moczowego?Bo jeśli tak, to czytałam że zapalenie układu moczowego u niemowląt leczy się dożylnie antybiotykiem w warunkach szpitalnych...czy to prawda? Czy to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,100890139,100890139,Pani_Doktor_bardzo_prosze_o_pomoc_.html


Temat: Za dużo białych krwinek w moczu :-((((
Za dużo białych krwinek w moczu :-(((( Panie doktorze, odebralam dzis wyniki mojego synka (ma rok i prawie 7 miesiecy) i w badaniu mikroskopowym osadu w moczu wyszlo mu za duzo bialych krwinek (10-12 w polu widzenia, a norma jest do 5). Bardzo mnie to niepokoi :-( Poza tym w 2-krotnym badaniu wyszla za mala kreatynina 0,26, podczas gdy norma to 0,7-1,2. Bardzo prosze o interpretacje. Pozostale wyniki (poza zwiekszona liczba limfocytow we krwi i zanizona neutrofilow) jest w normie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,66773997,66773997,Za_duzo_bialych_krwinek_w_moczu_.html


Temat: analiza moczu proszę o pomoc
analiza moczu proszę o pomoc Bardzo prosze o pomoc w intrpretacji wynikow w przypadku gdy 1. parametry analizy ogolnej moczu sa ok, analiza osadu to flora bakteryjna 8,3 (podali ze norma to od do 1000) krysztaly 142 (norma do 60) w weryfikacji mikroskopowej pasma sluzu liczne a szczawiany wapnia bardzo liczne Reszta parametro bez zmian Co to oznacza, czy warto robic posiew moczu? 2. sytuacja gdy białko w moczu 30 mg/dL i mala ilosc bilirubiny niestety to jest okrojona wersja badania i zrobimy drugie 3. przy jakich wynikach robi sie posiew? Obie sytuacje...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,82226507,82226507,analiza_moczu_prosze_o_pomoc.html


Temat: pomoc w interpretacji wyników
pomoc w interpretacji wyników Do konsultacji męża z lekarzem jeszcze trochę czasu więc proszę o pomoc w interpretacji jego wyników badania MOCZU: BADANIE WYNIK ZAKRES WART.REF. leukocyty wykryto ujemne azotyny nie wykryto ujemne białko nie wykryto ujemne glukoza nie wykryto ujemna ciała ketonowe nie wykryto ujemne urobilinogen lekko wzmożony norma bilirubina nie wykryto ujemna erytrocyty nie wykryto ujemne Mikroskopowa ocena osadu moczu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,43118218,43118218,pomoc_w_interpretacji_wynikow.html


Temat: prosze o interpretacje wynikow badania moczu...
prosze o interpretacje wynikow badania moczu... leukocyty + 25 erytrocyty/krew ++ 50 mikroskopowe badanie osadu leukocyt 2-5 /p.w. erytrocyty 2-5/ p.w. er.wyługowane pojedyncze w p.w. inne skladniki nablonki wielokatne plaskie-pojedyncze w p.w. nablonki okragle-2-5/p.w. bakterie liczne reszta w normie...czekam na wynik posiewu...napiszcie prosze...ma;utka ma skonczone 3 miesiace od tygodnia robi raz dziennie poluzne ciemnozielone stolce...pozatym jest grzeczna i nic jej nie dolega-je...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,36016113,36016113,prosze_o_interpretacje_wynikow_badania_moczu_.html


Temat: Mocz ogólny - proszę o interpretacje.
Mocz ogólny - proszę o interpretacje. Witam. Dziś zrobiłam rano badanie bo od wczoraj Emilek miał temperature 37,5 /więc nie tak bardzo wysoka/ , jest marudny nie chce jeść ani pić, nawet cumelek go denerwuje więc może to ząbki??? Chciałabym!!! Mocz wyglada tak: sg 1.020 leuk - neg ery - neg ph 6 asc 20mg/dl+ ket 50mg/dl ++ glu - neg ubg - norm bil -neg pro - neg Wynik mikroskopowy osadu: nabł wielokątne- poj, leuk -3-5 wpw, bakterie nieliczne. Dodam że próbka pobrana woreczkiem z którym chodził ok godz. Dzięki za odpowiedzi....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,66587549,66587549,Mocz_ogolny_prosze_o_interpretacje_.html


Temat: kochani bardzo prosze o interpretacje wynikow
19.4 norma 10,3-24,4 cholesterol 113 norma 120-200 ob 3 morfologia jest ok mocz wszystko dobrze oprocz ciezar wlasciwy 1,030 norma 1,015-1,025 leukocyty 100 norma 0-5 badanie mikroskopowe osadu moczu nablonki plaski-liczne...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,85997994,85997994,kochani_bardzo_prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Prośba o interpretacje wyników
Prośba o interpretacje wyników Zwracam się z prośbą o interpretację wyników badania moczu u prawie 4-letniej dziewczynki. Badania robiłam ponieważ zauważyłam jakąs wydziekinę podobną do upławów na bieliźnie oraz mała skarży się na swędzenie. Oto wyniki ciężar właściwy 1,010kg/l barwa żółta odczyn pH 6,0 leukocyty ++ Azotyny negatywny białko ślad cukier negatywny ciała ketonowe negatywny urobilinogen w normie Bilirubina negatywny krew negatywny Osad mikroskopowy moczu: nabłonki płaskie nieliczne leukocyty 10-15 w polu widzenia erytrocyty świeże i zieminione 0-2 wpw flora bakteryjna skąpa śluz obfity z góry dziękuję za pomoc (oczywiście pójdę też z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1124,93842606,93842606,Prosba_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: interpretacja badania moczu
interpretacja badania moczu witam. odebralam dzis wynik badania krwi i moczu i nie wiem czy mam pedzic do lekarza na zlamanie karku czy niekoniecznie ;) czy moglby mi ktos pomoc stwierdzic, czy cos mi dolega czy to raczej nic powaznego? mocz: ciwzar wlasciwy, PH w normie, białka, glukozy, bilirubiny, ciał ketonowych, azotannów brak. w mikroskopowym osadzie moczu nabłonki plaskie b. liczne, leukocyty 23, bakterie nieliczne. zelazo w surowicy i glukoza w normie. morfologia krwi w calosci ok, jedynie RDW 14,6% przy normie do 14,5 dodam, ze 4 miesiace temu urodzilam dziecko, i cala ciaze wyniki badania moczu byly ok, krew tez ok (jedynie od polowy ciazy anemia,, po porodzie przetoczono mi litr kkrwi)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,106732439,106732439,interpretacja_badania_moczu.html


Temat: Wyniki badań!
Wyniki badań! Zrobiłam ostatnio wynik moczu. ,,Wyniki mikroskopowej weryfikacji osadu" i otrzymałam takie wyniki: SG 1.015 LUE neg NIT neg pH 5 ERY neg PRO neg GLU neg ASC neg KET neg UBG norm BIL neg Kolor jasno słomkowy/przejrzysty Zupełnie nie wiem o co chodzi. Jeśli ktoś może pomódz mi w zinterpretowaniu tych wyników byłabym bardzo wdzięczna. Z góry dziękuje.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,42552736,42552736,Wyniki_badan_.html


Temat: Badanie ogólne moczu
Witam! Czy pomógłby mi ktoś dokononać analizy badania moczu??? Wyniki: Barwa: żółta Ciężar właściwy: 1,025 pH: 6,0 Leukocyty: 25,0 /ul Azotyny: nagatywny Białko: negat. Cukier: norma Ciała ketonowe: negat. Urobilinogen: norma Bilirubina: negat. Erytrocyty: negat. weryfikacja mikroskopowa osadu Nabłonki wielokątne: nieliczne Leukocyty: 0-1 wpw. Bakterie: dość liczne Osad mineralny: pojedyczne szczawiany wapnia śluz: dość liczne pasma Najbardziej zależy mi na analizie weryfikacji....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,10198451,10198451,Badanie_ogolne_moczu.html


Temat: Co oznaczają liczne nabłonki płaskie w moczu??????
100 na mikrolitr prawdopodobnie, wiesz badanie wyglada tak, ze bierze sie probke moczu wklada pasek testowy czeka jakis tam czas wklada sie do urzadzenia ktore go odczytuje dla pewnych wartosci gdy wychodza podwyzszone wykonuje sie ocene osadu pod mikroskopem, dla leukocytow setka na mikrolitr to wartosc graniczna jednak w osadzie masz ich tylko 4 w polu to jest norma - w to oznaczenie mogly te nablonki interferowac bo w osadzie nic sie nie dzieje jesli wszystko pozostale jest w porzadku, nie ma innych nablonkow, nie ma waleczkow sluzu bakterii, nie ma bialka i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,59367023,59367023,Co_oznaczaja_liczne_nablonki_plaskie_w_moczu_.html


Temat: 3,5 latek posikuje w dzień i moczy się w nocy
- mierny, nabłonki: pojedyńcze, krwinki białe i czerwone - w normie, śluz - liczne pasma, składniki mineralne - pojedyncze kryształy szczawianu wapnia. I te dwie ostatnie wartości mieszczą się w normie??...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,82551036,82551036,3_5_latek_posikuje_w_dzien_i_moczy_sie_w_nocy.html



Designed by Finerdesign.com